Historie

Historie

Sjwaampop ontstond in 1983 als een activiteit van het toenmalige Jongerencentrum De Fuu. Als een reactie op de vele tentfeesten en omdat er in Midden-Limburg nauwelijks sprake was van muzikale openlucht-evenementen werd op de Markt in Swalmen een vrachtwagen met een oude boerenkar en aquariums geplaatst. De aanliggende cafe’s werden gevraagd om de mobiele biertaps te bemannen. Er zou geen entree worden geheven, want de popmuziek was bedoeld voor jong en oud. Een zestal bands uit de omgeving traden op. Voor Fuu-maatstaven werd het een succes, een pilsje kostte toen nog €0,68.

In 1984 en 1985 werd het gecontinueerd. Om financieel niet afhankelijk te zijn van het jongerencentrum werd het festival in 1986 een eigen stichting. Na onenigheid met de marktkasteleins werd eenmalig de locatie Het Groenewoud bevolkt. Vanaf 1987 vond ieder festival weer plaats op de Markt. In 1990 werd De Fuu door de gemeente Swalmen gesloten, “een onbegrijpelijke maar bewuste politieke ingreep” heette dan toen, maar een gebrek aan politieke visie op jongerenwerk en financieel gewin lag er meer aan ten grondslag. Dit leek ook het einde van Sjwaampop.

De Stichting ging uiteindelijk toch zelfstandig verder en werden de festivals in dezelfde formule voortgezet. Onder de naam SjwaamPopPodium werden in resp. 1991 en 1992 een aantal concerten in de Harmoniezaal (nu Politieburo) en in De Schakel te Reuver georganiseerd. In 1993 zelfs nog een kermisconcert in Gemeenschapshuis Gevaren (nu Kinderdagopvang). In ‘93 en ‘94 waren een aantal artiesten van het Straattheater Limburg te zien als pauze-acts. Vanaf 1995 kon Sjwaampop geen gebruik meer maken van de Harmoniezaal als kleedruimte voor artiesten en medewerkers; tenten en containers waren de oplossing. Dat jaar werd tevens gebruik gemaakt van het ‘podium-noord’.

In de jaren negentig kwam de nadruk niet te liggen op de grote, bekende acts, maar meer aandacht voor een goed glas bier. Sfeer en gezelligheid tesamen met kwaliteitsverbetering stonden voorop. De komst van een groot professioneel podium ipv. steigers, biertanks ipv. fusten, overkappingen van de bars, recyclebare kunststof bekers en efficiënter werken zorgden ervoor dat er met ca. 75 medewerkers gewerkt wordt. In hun exclusieve t-shirts zijn het deze vrijwilligers die ieder jaar zorg dragen voor een uniek en GRATIS toegankelijk festival. Het enige, grote culturele evenement dat Swalmen rijk is en bovendien een uitstraling heeft tot ver buiten de gemeentegrenzen. Vijf jaar lang werd er door de gemeente Swalmen flink verbouwd op de ‘backstage’ zodat het podium telkens van de ene naar de andere hoek moest verhuizen.

In 2002 is de reconstructie (lees: kleiner maken) van het marktplein zelf een feit. Sommigen vinden dat nu teveel obstakels het openlijke karakter van dit festival verstoren, anderen vinden het juist een sfeerverbetering. Daarna werd de Brugstraat als eenrichting aangelegd, lekker makkelijk en veilig voor de optredende bands. In 2004 werd voor de eerste keer voorronden gehouden Sjwaampop Podium genaamd, eerst in de Sporthal, vanaf 2007 in de tent van de Meifeesten. De winnaar staat vervolgens als openings-act op de markt. Vanaf 2014 wordt de openingsact van de zondag niet meer bepaald door de voorronde Sjwaampop Podium, maar mag onze bandcommissie een van de finalisten uitzoeken uit de finale van Nu of Nooit.

Vanaf 2008 wordt zaal De Mert gebruikt als backstage voor de artiesten.

In 2012 vindt het festival voor het eerst twee dagen plaats. De zaterdag wordt toegevoegd aan het festival en zal zich vooral gaan richten op dance muziek. De gehele dag zullen DJ’s op het podium staan om zo ook de jeugd meer aan te spreken. De Sjwaampop zondag blijft bestaan en richt zich nog altijd op de pop- en rocksound.

Voor de jaarlijkse terugblik klik je hieronder op het jaartal dat je interessant lijkt!

";